Recomandari de calatorie in Maroc care cuprind sfaturi cu privire la: clima, obiective turistice, vestimentatie, negociere, bacsis, card SIM, transport, hoteluri traditonale tip riad, etc.
Calatoria noastra de 10 zile in Maroc a fost o experienta magica si memorabila, iar pentru tine am pregatit recomandari si sfaturi esentiale pentru o vacanta reusita.
Cum ajungi in Maroc?
Din octombrie Wizz Air zboara intre Bucuresti si Marrakech. Zborurile sunt operate luni si vineri iar un bilet cu bagaj mic de cabina incepe de la 48 euro/segment. Informatii despre transportul din Aeroport Marrakech spre centrul orasului.
Din decembrie 2024 Animawings inaugureaza ruta Bucuresti-Marrakech. Se va zbura in fiecare duminica. Preturile pe sens incep de la 114 €. Bagaje incluse clasa Anima one: bagaj de mana mic, troler de 8 kg.
Clima in Maroc
Sezonul turistic incepe din septembrie, culminand in luna octombrie si de Anul Nou. Iar in prima parte a anului, din martie in mai, exceptand perioada de Ramadan si cu un varf in perioada de Paste.
Vara, in lunile iunie-august nu se recomanda sa veniti deoarece nu veti putea suporta temperaturile care trec lejer de 45 °C. Chiar daca in zonele litorale este mai placut, nu veti putea ajunge in desert sau in anumite orase pentru ca va fi prea cald.
Legat de temperaturi, verificati pentru fiecare oras in parte deoarece distantele sunt mari, clima fiind variata. Una este sa mergi in Marrakesh, altceva in Casablanca, Chefchaouen, canioane sau desert.
In nordul tarii, veti putea face baie in Mediterana iar pe coasta de vest, in Oceanul Atlantic. Conform site-ului Sea temperature, apa oceanului la Essaouira va inregistra pe durata lunilor iunie-octombrie intre 21-23 °C. Dar nu mai mult. In restul lunilor, apa oceanului ramane la o temperatura de 17-18 °C.
La Marea Mediterana, la Nador in lunile de vara avem intre 21-25 °C in apa. Dar in rest, temperatura marii scade fiind in jur de 15-18 °C.
Ramadanul in Maroc
Perioada de Ramadan presupune pentru populatie o luna de post. Si nu oricum. Se mananca si se bea apa numai la rasarit si dupa apusul soarelui. In restul zilei, se posteste. Ca turist, se recomanda sa te feresti sa bei apa sau sa mananci in public, sa fumezi in public deoarece ei se vor stradui sa respecte Ramadanul. Alcoolul va fi dificil de gasit si la preturi foarte mari. Alcoolul se comercializeaza numai in magazine dedicate iar pe durata Ramadanului acestea se inchid. Ca sa fiti siguri ca veti putea servi ceva, se recomanda sa va achizitionati din duty free-ul aeroportului din care zburati spre Maroc tot alcoolul necesar.
Perioadele de Ramadan sunt urmatoarele:
28 februarie-29 martie 2025
17 februarie-19 martie 2026
Inchirierea unei masini vs tur privat
Daca vrei sa inchiriezi o masina, aceasta este o varianta potrivita pentru a descoperi toata tara. Marocul are autostrazi, acces cu taxa cat si sosele bine puse la punct pentru a ajunge in toate locatiile.
Rezerva o masina prin platforma BOOKING! Exploreaza toate atractiile mai usor si inchiriaza o masina prin Booking!
Veti intalni politie rutiera, se fac verificari, radare. De aceea respectati limitele de viteza, obligativitatea purtarii centurii de siguranta cat si faptul de a nu folosi telefonul mobil in momentul in care sunteti la volan.
In caz ca esti in cautare de un circuit cu agentie romaneasca in Maroc, iti putem recomanda circuitele de 10 zile cu V500. Ai zbor, transport, transferuri, cazari, ghid si insotitor de grup, mic dejun asigurate. Perioadele de plecare si toate detaliile aici.
In cazul in care vreti sa apelati la o agentie locala pentru a va organiza excursii de o zi sau tururi prin intreaga tara, pentru a avea un ghid cu voi care sa va explice obiceiurile, cultura si traditiile Marocului iti recomandam agentia Marrakech Desert Tours, link aici.
Cartela SIM
O puteti achizitiona din aeroport, imediat dupa zona de ridicare a bagajelor. Aveti mai multi operatori de la care puteti alege pachetul potrivit voua. De exemplu, un SIM Orange cu 40 G este 20 euro iar 20 G costa 10 euro.
Moneda in Maroc
Moneda in Maroc este dirhamul marocan, prescurtat MAD.
1 MAD este 0.5 lei; 10 MAD sunt 1 $; 10 MAD sunt 0.9 euro.
Puteti sa schimbati sume mici in aeroport, iar in rest gasiti in toate orasele case de schimb valutar. Desigur ca in locurile turistice se poate plati in dolari sau in euro iar la hoteluri, magazine mari, supermarketuri si cu cardul. Aveti de exemplu, la cardul Revolut posibilitatea de a va crea si alimenta contul de dirhami marocani.
Negocierea si bacsiul
Sunt doua lucruri de baza in Maroc. Nu cumparati niciodata fara a negocia si nu plecati fara a lasa bacsis. Ca idee, unele produse in urma negocierii veti ajunge sa le cumparati la un pret cu 50% mai mic sau chiar mai mult, depinde de abilitatea fiecaruia de a discuta. Veti putea sa va intelegeti in limbile engleza, franceza sau spaniola.
Iar daca nu reusiti la un magazin sa obtineti pretul apropiat de cat doriti sa platiti, incercati la altul. Ca o recomandare, negociati la sange in medina din Marrakesh si Fes. Desi mult mai mic dar cu un alt vibe, produse si atmosfera, un oras foarte potrivit pentru cumparaturi este Essaouira.
La hotel, cu bancnote de la 5 euro in sus, orice problema se poate rezolva. La taxi si restaurante calculati cei 10% de bacsis.
Respectati regulile de vestimentatie
Fiind o tara musulmana, pentru femei sa recomanda sa poarte bluze care sa acopere umerii si coatele si sunt excluse decolteele exagerate. Rochiile si fustele peste genunchi sunt foarte potrivite. In locurile foarte turistice se accepta si pantalonii scurti. Ideea de a respecta un dress code musulman va aduce beneficiul de a nu atrage privirile insistente, de a nu fi abordate de barbati atunci cand va plimbati ca femei neinsotite pe strazi, fiind pana la urma o chestiune de decenta si respect fata de o alta cultura.
Despre vizitarea obiectivelor turistice
Moscheea Hassan al II-lea
Singura moschee care poate fi vizitata de turisti se gaseste in Casablanca. Moscheea, Hassan al II-lea este cea mai mare moschee din Africa iar minaretul ei, cu o inaltime de 210 m este cel mai mare din lume. Pentru vizita, dress codul nu este strict, se recomanda sa ai o esarfa sa te acoperi ca femeie iar pentru barbati o imbracaminte decenta. Intrarea in moschee se face numai descult.
Gradinile Majorelle
Gradinile Majorelle pot fi vizitate doar cu un bilet cumparat online. Au mai multe tipuri de bilete, acces numai in gradini, bilet gradini si Muzeul de Arta Berbera sau bilet combi gradini, muzeu Arta Berbera si Muzeul YSL. Achizitionati-l macar cu una-doua zile inainte pentru a fi siguri ca intrati in intervalul orar pe care vi-l doriti. Acesta se respecta si este verificat.
O experienta unica in viata, desertul Sahara
Daca ti-ai dorit vreodata sa explorezi desertul Sahara, acesta este locul perfect pentru a-ti indeplini aceasta dorinta
Cu atmosfera sa unica si oportunitatile sale de aventura, localitatea Merzouga si dunele de la Erg Chebbi sunt destinatii obligatorii pentru oricine cauta o experienta sahariana autentica. Aceasta este o ocazie de a descoperi frumusetea acestei regiuni magice si de a crea amintiri care vor dura o viata intreaga.
Deoarece nu poti merge singur prin desert si dune, pentru toata lista de activitati care urmeaza poti apela la agentia locala, Marrakech Desert Tours, link aici. Fie ca vrei sa iti organizezi o zi de tur in desert sau mai multe, cu plecare din Merzouga, Marrakech sau din alte localitati marocane, echipa de la Marrakech Desert Excursions se va ocupa sa te rasfete cu experiente de memorabile.
Erg Chebbi este cea mai renumita zona cu dune din Maroc, iar nisipurile sale aurii si ametitoare te vor cuceri. Dunele ating inaltimea maxima de aproximativ 150 de metri, creand un peisaj spectaculos de nisip care se intinde pe aproximativ 30 de kilometri in lungime si 5-10 kilometri in latime.
Aventura si adrenalina in desertul Sahara, Maroc?
1.Drumetii pe dune: Ia-ti incaltamintea confortabila si exploreaza minunatele dune din Erg Chebbi. Cu fiecare pas, vei simti nisipul sub picioare si vei fi uimit de linistea absoluta si grandiozitatea desertului.
2.Plimbari cu camile: O experienta autentica in Sahara este calarind un dromader. Excursiile cu camila ofera o perspectiva unica asupra desertului si te duc in mijlocul dunei pentru un spectacol de apus de soare memorabil.
3.Cazari in corturi berbere: Traieste ca un localnic pentru o noapte si alege sa dormi intr-un cort traditional berber. Aici, vei experimenta cultura si ospitalitatea berbera, iar cerul plin de stele de deasupra ta va fi cu adevarat de neuitat.
4.Excursii cu vehicule off-road: Daca esti un aventurier in cautare de actiune, poti opta pentru o plimbare cu vehicule off-road pe dune. Este o modalitate rapida de a experimenta adrenalina si de a admira privelisti uimitoare.
5.Fotografie de peisaj: Merzouga si Erg Chebbi sunt un paradis pentru fotografii. Captureaza frumusetea naturala a desertului, jocul de culori al nisipului si al cerului sau privelistile magice ale rasaritului si apusului de soare.
6.Gastronomie traditionala: Bucura-te de bucatele traditionale marocane, cum ar fi tajine-ul, cu arome autentice si savoare de neuitat, servite sub cerul liber sau in corturi berbere.
Mancarea marocana
Specialitatile lor sunt Tajine in diferite variante si cus cus. De exemplu, pentru marocani cus cus este o mancare de sarbatoare, nu se face in fiecare zi si o veti gasi cu siguranta in meniu in zilele de vineri. Tajine si-a luat numele de la oala de lut in care se gateste, fiind un fel de tocantita de legume cu pui, vita sau vegetarian. O bautura traditionala este ceaiul de menta care se serveste fierbinte si foarte concentrat. Fiti foarte atenti ca se serveste cu foarte multe cuburi de zahar si puteti cere varianta neindulcita.
La capitolul fresh-uri sunt de incercat cele de avocado, banane sau ananas. Sunt delicioase!
Tot timpul verificati mai intai receziile localurilor, in cazul in care nu aveti un ghid cu voi care va poate indruma. Nu consumati apa de chiuveta, doar apa imbuteliata. Preturile pentru un meniu cu aperitiv, fel principal si desert variaza intre 10-15 euro in functie de localul ales.
Mnacarurilor in general le lipseste sarea si piperul. Va trebui mai tot timpul sa adaugati. Anumite localuri folosesc condimente specifice ca un fel de sofran local de culoare galbuie si zatar. Acestea in exces va pot da tulburari digestive.
Pestele si fructele de mare sunt excelente in orasele de la malul marii sau ale oceanului. Acolo va puteti alege din piata pestele care apoi va fi gatit si servit la masa.
Medicamente
Luati-va toate medicamentele pe care le folositi deja si care dau rezultate in cazul vostru si nu le uitati pe cele specifice in tulburari digestive deoarece acestea pot aparea frecvent. La farmaciile locale puteti cumpara in caz ca va confruntati cu diaree infectioasa, un medicament eficient numit Apazide 200 mg, substanta activa nifuroxazide. Costa numai 3 MAD dar va pune pe picioare.
Hoteluri traditionale cu arhitectura marocana numite riad
Rial este denumirea unui hotel cu specific marocan care are in centru o gradina sau o curte andaluza. Holurile camerelor hotelului au priveliste spre o curte interioara decorata cu mici gradini, fantani sau chiar o piscina fiind fara acoperis.
Cateva recomandari de hoteluri riad in Maroc cu mic dejun inclus, scor fabulos pe Booking.
Riad Kasbah Marrkech Rezerva hotel
Riad Palais Bahia Fes Rezerva hotel
Riad Tanjil Casablanca-demipensiune inclusa Rezerva hotel
Riad Hicham, Chefchaouen Rezerva hotel
Riad Marhaba, Rabat Rezerva hotel
Riad l`Ayel d`Essaouira Rezerva hotel
Riad dar Rita, Ouarzazate Rezerva hotel
Riad Tingis Tanger Rezerva hotel
Mai ai si alte intrebari despre Maroc sau despre cum sa-ti organizezi o vacanta aici? Trimite-ne un comentariu la acest articol cu intrebarile tale!
Foto Calatorul multumit