Glossar culinar din Croatia. O vacanta in Croatia nu este numai despre ape de un albastru desprins din povesti, insule si golfuri linistite ci si despre gastronomie. Bucataria croata este un mix intre influentele mediteraneene si central europene. Preparatele croate cu carne, peste si fructe de mare, salatele si garniturile le veti gasi aromate si usor picante.
Parcurge si alte articole care sa te ajute in documentarea unei vacante reusite in Croatia:
Rezerva o masina in Croatia prin platforma BOOKING! Exploreaza toate atractiile mai usor si inchiriaza o masina prin Booking!
Ai nevoie de un bilet de feribot? Fie ca vrei sa te transporti intre insulele Greciei sau din Italia in Croatia, rezerva de pe AFerry!
Sa aruncam o privire rapida peste ce vom putea servi in Croatia si ce feluri de mancare veti gasi la restaurante si taverne.
Cateva recomandari pentru iesirile in oras la restaurante in Croatia:
-vei primi paine (kruh) si multe localuri au propriul ulei de masline
-alege apa plata sau apa minerala din izvoarele Croatiei
-berea locala este mai usoara ca restul marcilor europene
-daca sunteti la dieta fara sare asigurati-va ca ii spuneti ospatarului deoarece preparatele din zona mediteraneeana sunt gatite cu sare din plin
-seara, daca comandati in jurul orei 21, in perioadele de maxim sezon veti avea de asteptat
Sa trecem in revista un scurt glossar culinar astfel ca sa stiti la ce sa va asteptati cand comandati tot felul de bunatati!
Ajvar-pireu de ardei iute de culoare portocaliu, vinete si condimente. Se foloseste ca sos pe sandvisuri cu chiftelute sau ca garnitura.
Bijeli mekani sir-branza de vaci
Blitva-un fel de spanac gatit alaturi de cartofi (krumpir)
Brancin– peste alb dorada salbatic sau de crescatorie
Breskva-piersici
Brodet– tocana de peste facuta cu pastrunjel, usturoi, foi de dafin si rosii servita cu mamaliga.
Burek-aluat de foietaj umplut cu branza sau carne, gustos si destul de uleios
Crni rizot
Pilaf de orez cu ulei de masline, ceapa, usturoi, patrunjel, vin rosu si fructe de mare. Culoarea sa este deosebita datorita sepiei din el.
Cevapcici-chiftelute cu carne de miel si condimente servite cu ceapa si ajvar.
Dagnje-un fel de crustacee servite alaturi cu usturoi si taitei.
Domaci-paine facuta in casa.
Govedina-vita
Hobotnica-caracatita
Incuni-sardine mici/ansoa proaspat gatite, prajite la foc iute si servite ca si cartofii pai.
Jabuka-mere
Jagoda-capsuni
Jaja-oua
Janjetina-miel
Jastog-homar
Juha-supa
Kolac-un tip de placinta
Kruh-cosuletul cu paine de pe masa care, de obicei, este taxat separat pe nota de plata.
Kukuruz-porumb
Lubenica-pepene verde
Maslinovo ulje-ulei de masline
Med-miere
Mjesana salata-salata de cruditati
Ovcji sir-branza de oaie
Palacinki
Clatite umplute cu gem sau cu crema de alune de padure si servite cu ciocolata deasupra. Unele pot fi umplute cu branza, sunca sau alte bunatati.
Paprika-se refera la ardei iuti fierti cu carne si apoi dati la cuptor.
Pastrva-pastrav care provine in general din crescatorii.
Paski sir-branza de oaie care provine in general din insula Pag.
Pasticada-friptura marinata cu ierburi si condimente.
Piletina-carne de pui
Riba-peste
Rozata-prajitura cu crema caramel deasupra.
Sardele-sardine, pestele cel mai popular pe care il gasiti prajit, copt cu aroma dulceaga.
Sir-branza
Skampi-creveti
Skusa-macrou
Smokva-smochine
Sunka-sunca fiarta folosita de obicei in omlete substitut de bacon.
Teletina-carne de vitel
Vocna salata-salata de fructe
Zubatac-peste mare cu carne alba, asemanator la textura cu pestele halibut.
Rezerva o masina prin platforma BOOKING! Exploreaza toate atractiile mai usor si inchiriaza o masina prin Booking!
Rezerva o cazare cu anulare gratuita cu BOOKING ! Daca se schimba planurile, esti acoperit!
Totul se serveste cu bere Ožujsko, Karlovacko, Laško, Velebitsko, Kaltenberg, sau Tomislav;
vinuri Posip, Grk, Postup, Stina, Plavac Mali sau Kutjevo Graševina, Kutjevo Chardonnay, Riesling şi Krauthaker.
Urmareste videoclipul nostru din Parcul Krka si ia pulsul distractiei!
Foto articol pixabay
Foto coperta Calatorul multumit