Multa lume ne intreaba cum poti sa faci economii cand calatoresti? Acesta e un non-sens. In general, exista o relatie invers proportionala intre cat de mult iti doresti si ai nevoie sa faci o vacanta si resursele financiare pentru a ti-o permite. Pentru majoritatea oamenilor a calatori este egal cu a cheltui dar, de exemplu, am intalnit persoane care ne-au spus ca au cheltuit mai putin fiind plecati in vacanta decat daca ar fi stat in acea perioada acasa.
Prezentam in continuare cateva idei bune de pus in practica pentru a reusi sa aveti un an cu mai multe calatorii si sa va mai ramana si mai multi bani de cheltuiala.
Cum te descurci in orasele mari
Poti sa cauti ghiduri de orase in care sa descoperi zilele cu intrare gratuita in diferite muzee sau la obiectivele care te intereseaza si care au intrare libera. Poti sa participi la tururi gratuite de oras.
In sectiunea Ghidul destinatiilor turistice publicam programul si pretul biletului de intrare la atractii cat si zilele cu intrare gratuita din marile muzee europene.
In unele orase europene merita sa-ti iei un card turistic in care ai transportul public inclus si ai acces gratuit sau pret redus la unele obiective turistice. Noi am vizitat Praga si Nuremberg avand un card turistic si ne-a fost de ajutor.
Studiaza atent daca obiectivele propuse de acest card turistic sunt chiar cele care iti doresti sa le vezi.
Birourile de informatii turistice iti pot oferi GRATUIT harti, materiale ale tarii sau zonei respective si iti pot recomanda activitati.
De exemplu, Biroul de informatii turistice din Larnaca (Cipru) iti furnizeaza gratuit toate pliantele despre Larnaca, Limassol, Ayia Napa, Nicosia, Paphos si iti poate spune si daca poti vedea pasari flamingo roz pe lac in perioada vacantei tale.
Economie si de timp
Timpul este o resursa pretioasa intr-o vacanta. De aceea, la obiectivele turistice faimoase din lume, vizitate de mii de turisti zilnic pentru a intra in perioada in care mergi este recomandat sa cumperi un bilet online. Cateodata se ofera si reduceri la biletele on-line fata de pretul standard de la casele de bilete. De exemplu, la Roma, se adauga 2 euro pentru rezervarile on-line la Colosseum sau la Muzeele Vaticanului dar chiar se merita pentru ca vei intra exact la ora tiparita pe bilet fara a mai sta la rand. Iar un alt exemplu este Sagrada Familia din Barcelona sau la Disneyland Paris care nu mai au case de bilete la fata locului.
Cel mai important este sa programezi din timp totul. Sa stii cam in ce perioada ai concediu, unde ai vrea sa pleci si sa cauti ofertele cele mai bune. Pentru cazari si rent a car este cel mai bine sa rezervi chiar cu 6 luni inainte cu optiunea anulare gratuita pentru a avea flexibilitate. Pentru zboruri, verifica cu Airhint daca pretul oferit este bun sau mai poate scadea.
Zile de inceput calatoriile
Este o regula in domeniul achizitiei biletelor de avion care spune ca daca poti calatori martea sau chiar miercurea vei gasi in aceste zile cele mai ieftine biletele de avion. In general, oamenii doresc sa calatoreasca spre finalul saptamanii, cand sunt zilele libere. Astfel, cererea de bilete de avion si de cazari creste in weekend si cresc si preturile.
Aboneaza-te la newslettere
Asa vei fi la curent cu promotiile, reducerile, informatii utile din destinatie. Avem o sectiune speciala numita Noutati travel in care publicam tot ce apare nou in materie de calatorii si destinatii. Te poti abona la newsletter-ul Calatorul multumit unde de 2 ori pe luna vei primi cele mai interesante articole despre destinatii din Romania si strainatate, noutati si cele mai noi zboruri.
Actioneaza rapid
Cand apar promotii sau gasesti o oferta super ia legatura cu familia sau cu prietenii cu care calatoresti pentru a rezerva cat mai curand posibil. Roaga-i sa iti dea un raspuns urgent daca vor sa vina in excursie si cumpara cat mai repede biletele gasite pentru cei care ti-au raspuns. Restul, isi vor lua mai incolo, dar la un alt pret.
Pastreaza-ti o anumita suma de bani pe card pentru a face rapid plata biletelor de avion sau a cazarii.
Perioada conteaza
Nu calatori doar in lunile de vacanta clasice cum sunt iulie si august. Atunci preturile sunt cele mai mari, toata lumea calatoreste. Daca nu esti legat de vacantele scolare ale copiilor incearca destinatii europene unde poti inota si face plaja si in iunie, septembrie sau octombrie. Va fi si mai liber si mai ieftin. Doar sa te informezi de conditiile meteo si temperatura apei in orice destinatie ai vrea sa mergi inainte de a-ti lua biletul de avion.
Nu iti lua cazare doar la hoteluri
In functie de cate persoane mergeti poate fi mai avantajos sa inchiriezi case, apartamente in sistem self-service sau poti merge cu un camper. Asa puteti economisi si la mancare, cumparand de la magazinele locale si gatindu-va singuri. Bineinteles ca sunteti liberi sa alegeti zilele cand mancati in oras.
Vezi ce ti se potriveste mai mult si ce iti permite bugetul calatoriei in functie de destinatia aleasa. Este recomandat sa verifici inainte de a-ti lua biletele de avion si cat costa cazarea in destinatia aleasa. Uneori putem avea surprize majore. Interesati-va din timp si daca esti conditionat de obtinerea unei vize, sa iti faci anumite vaccinuri, etc. astfel incat in momentul in care platesti biletele de avion sa ai o imagine de ansamblu cu privire la tot ce inseamna o vacanta in destinatia aleasa.
Cum faci economii in aeroport
Mancarea din aeroport costa uneori cat un bilet de avion cu o companie low-cost. De aceea, poti economisi aducandu-ti un pachetel cu ceva de mancare de acasa.
Schimbul valutar din aeroport este cel mai prost si pierzi o multime de bani. Apeleaza la el numai chiar ai nevoie de cash in acel moment. Altfel, asteapta pana ajungi in orasul respectiv. Poti sa scoti bani de la ATM cu recomandarea de a scoate o singura data toata suma de care crezi ca ai avea nevoie in vacanta pentru ca la fiecare operatiune vei plati un anumit comision.
Intereseaza-te dinainte in tara in care mergi ce valuta are o cotatie mai buna si mergi cu aceea. De exemplu, in Iordania dolarul USD este mai bine cotat decat euro. Iar in Ungaria puteti sa mergeti cu ceva forinti cumparati din Romania care va ajuta cand va luati biletul de transport in comun aeroport-oras. Mai nou, cu un card Revolut poti plati direct cu acel card in moneda locala.
Modalitati de a te deplasa
Pentru a ajunge din aeroport in oras poti apela la ghiseul de informatii din aeroport care iti va explica programul, preturile, si statia de unde se pleaca. Cand mergeti in grup sau in familie este avantajos sa inchiriati o masina. Pe noi, in orasele mari, metroul ne-a scos intotdeauna din bucluc. Pentru a va deplasa in oras, abonamentele pot fi o solutie, cum este cazul in Viena. In Malta abonamentul poate fi folosit pentru a vedea toata tara.
Urmareste sectiunea Tips&Tricks pentru a afla cum ne-am deplasat la fata locului si cat a costat transportul in comun.
Daca vrei sa inchiriezi o masina, avem 10 sfaturi pentru inchiriere masina in Europa.
Foto coperta – calatorulmultumit.ro